Martie 2020

ORDONANȚA MILITARĂ NR. 5/30.03.2020: CELE MAI IMPORTANTE MĂSURI ANUNȚATE!

Prelungirea suspendării zborurilor
Țări vizate
Această măsură se aplică tuturor zborurilor efectuate de operatori economici spre Spania și din Spania către România.
  • Prelungirea suspendării zborurilor s-a dispus pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 31.03.2020, ora 18.00.
Totodată, conform Ordonanței militare nr. 5, această măsură se aplică și zborurilor efectuate de operatori economici spre Italia și din Italia către România.
Citeşte mai departe ...

ORDONANȚA MILITARĂ NR. 4: CELE MAI IMPORTANTE MĂSURI ANUNȚATE!

Noi măsuri pentru persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani!
Circulația, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00!
  • În ce situații?
Atunci când deplasarea se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat. 
  • Este necesară o declarație pe propria răspundere?
Da, pentru astfel de deplasări va fi necesară o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura. 

Circulația, în afara locuinței/gospodăriei, va fi permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00!
  • În ce situații?
Atunci când deplasarea se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice, doar în proximitatea locuinței/gospodăriei.
  • Este necesară o declarație pe propria răspundere?
Citeşte mai departe ...

MODUL DE SANCȚIONARE A NERESPECTĂRII MĂSURILOR DE RESTRICȚIONARE A CIRCULAȚIEI PERSOANELOR AFLATE PE TERITORIUL ROMÂNIEI ÎN CONTEXTUL OUG 28/2020 DE MODIFICARE ȘI COMPLETARE A LEGII 286/2009 PRIVIND CODUL PENAL

Nerespectarea măsurilor prin care circulația persoanelor pe teritoriul României a fost restricționată atrage, după cum prevăd art. 9 alin. 2 al Ordonanței militare nr. 1/2020, respectiv art. 10 alin. 2 al Ordonanței militare nr. 2/2020 și art. 14 alin.2 al Ordonanței militare nr. 3/2020, răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu si regimul stării de urgență.

Art. 27 al OUG nr. 1/1999 prevede faptul că „încălcarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă sau a dispoziţiilor ordonanţelor militare ori a ordinelor emise pe timpul stării de asediu şi al stării de urgenţă atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, după caz”.

Citeşte mai departe ...

Despre forța majoră și adaptabilitate în contextul COVID-19

Odată cu declararea, de către Organizația Mondială a Sănătății, a epidemiei  de COVID-19 ca fiind pandemie globală, mediul de afaceri a pornit pe o traiectorie abruptă și din ce în ce mai dificil de surmontat, prevenția și restricția fiind cuvintele care învăluie acum majoritatea perspectivelor. Măsurile care au fost luate pentru a reduce riscul de răspândire a acestui virus își proiectează efectele, din ce în ce mai energice, asupra companiilor și raporturilor contractuale în care acestea se află. Restricțiile de circulație, izolarea la domiciliu, suspendarea anumitor activități pot afecta semnificativ motorul unei relații contractuale, ducând la imposibilitatea de executare a obligațiilor sau la executarea acestora, dar cu întârziere.

Citeşte mai departe ...

Certificatele de situații de urgență

Ce sunt certificatele de situații de urgență?

Certificatele de situații de urgență sunt documente justificative emise de  Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri menite să vină în sprijinul operatorilor economici care întâmpină dificultăți în contextul instituirii stării de urgență instituite în România prin Decretul 195/2020, ca urmare a pandemiei SARS–Cov–2.

Prin operator economic se înțelege orice persoana fizică sau juridică, autorizată, care în cadrul activității sale profesionale fabrică, importă, depozitează, transportă sau comercializează produse ori părți din acestea sau prestează servicii (Legea 296/2004)

Citeşte mai departe ...

Activitatea de judecată a instanțelor pe durata stării de urgență instituită prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020

Prin Hotărârea nr. 417 din 24 martie 2020, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis că, pe durata stării de urgență, se vor judeca următoarele cauze în funcție de competența instanțelor:

În materie non penală:

JUDECĂTORIILE:

  • ordine de protecție

În ceea ce privește violența domestică,  contextul dat de carantina totală poate ajunge să determine o creștere a numărului de victime, având în vedere că deplasarea la locul de muncă sau o simplă ieșire cu familia sau prietenii reprezintă, de cele mai multe ori, singura „escapadă” dintr-o realitatea atât de dură. De aceea, rămâne esențială judecarea, în continuare, a cauzelor ce au ca obiect un ordin de protecție.

Citeşte mai departe ...

ÎNĂSPRIREA RESTRICȚIILOR ȘI INTRODUCEREA UNOR NOI MĂSURI PRIN ORDONANȚA MILITARĂ NR. 3/2020

         În data de 24.03.2020, ținând seama de evaluarea realizată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, aprobată prin Hotărârea nr. 14 din 24.03.2020, Ministerul Afacerilor Interne a emis Ordonanța Militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

         Vă prezentăm, mai jos, noile măsuri impuse prin Ordonanța militară nr. 3/2020, precum și modificările pe care aceasta le aduce Ordonanței militare nr. 2/2020.

Citeşte mai departe ...

NOI MĂSURI DE PREVENIRE A RĂSPÂNDIRII COVID-19.

În data de 21.03.2020, ținând seama de evaluarea realizată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, aprobată prin Hotărârea nr. 13 din 21.03.2020, Ministerul Afacerilor Interne al României a emis Ordonanța militară nr. 2/2020, privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.
Vă prezentăm, mai jos, noile măsuri impuse prin Ordonanța militară nr. 2/2020, precum și modificările pe care aceasta le aduce Ordonanței militare nr. 1/2020.

A. Ce activități se suspendă temporar?
  • Activitatea în cabinetele de medicină dentară, excepție făcând intervențiile stomatologice de urgență.
  • Activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.
Citeşte mai departe ...

Măsuri economice și fiscal-bugetare pentru sprijinirea economiei

Măsuri economice și fiscal-bugetare pentru sprijinirea economiei și companiilor afectate de epidemia de COVID-19 – O.U.G. a intrat în vigoare!

În data de 21 martie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 230 și a intrat în vigoare Ordonanța de urgență nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, care vine, în primul rând, să descongestioneze blocajele economice semnificative generate în business-uri și să încurajeze solidaritatea mediului de afaceri, loialitatea contractuală și disponibilitatea de adaptare a raporturilor de afaceri la provocările ridicate de răspândirea accentuată a pandemiei COVID-19.
Iată care sunt cele mai importante prevederi:
În contextul în care prin măsurile impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii COVID-19 unele dintre categoriile afectate vor fi întreprinderile mici și mijlocii, care reprezintă coloana vertebrală nu doar a economiei românești, ci și a pieței unice europene și în condițiile în care este imperios necesar ca micile afaceri să beneficieze de sprijin suplimentar, se aduc o serie de modificări Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii - IMM INVEST ROMÂNIA.
Citeşte mai departe ...

Legea privind acordarea unor zile libere pentru părinți!

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii nr 19/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți!
social
Legea privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor prevede că se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. Aceste prevederi urmează să se aplice părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Hodoș Deac & Asociații

București, Strada Virgil Pleșoianu nr. 52 A, Sector 1
Tîrgu Mureș, Strada Mihail Kogălniceanu nr. 5, Județul Mureș
E-mail: office@hodos.eu
Telefon: 0365 / 131 123
Fax: 0372 / 870 403

HBR Financial Services

Tîrgu Mureș, Str. Târgului nr. 15, Județul Mureș
Turda, Strada Republicii nr. 34, ap.15 / 2, Județul Cluj
E-mail: hbr.fin.serv@gmail.com
Telefon: 0365 / 131 123

Hodoș Business Recovery

Tîrgu Mureș, Strada Târgului nr. 15, Județul Mureș București, Strada Virgil Pleșoianu nr. 52 A, Sector 1
E-mail: hbr@hodos.eu
Telefon: 0365 / 131 123
Fax: 0372 / 870 403

DPO EXPERT SOLUTIONS

București, Str. Virgil Pleșoianu nr. 52A, sector 1
E-mail: dpo@hodos.eu
Telefon: 0365 / 131 124

Blue Greener Services

Str. Târgului nr. 15, Târgu Mureș, jud. Mureș
Telefon: 0365 / 131 124

Art Enterprises

Str. Mihail Kogălniceanu nr. 5, Târgu Mureș, jud. Mureș
Telefon: 0365 / 131 123

Site-ul www.hodos.eu foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies...