Certificatele de situații de urgență

Ce sunt certificatele de situații de urgență?

Certificatele de situații de urgență sunt documente justificative emise de  Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri menite să vină în sprijinul operatorilor economici care întâmpină dificultăți în contextul instituirii stării de urgență instituite în România prin Decretul 195/2020, ca urmare a pandemiei SARS–Cov–2.

Prin operator economic se înțelege orice persoana fizică sau juridică, autorizată, care în cadrul activității sale profesionale fabrică, importă, depozitează, transportă sau comercializează produse ori părți din acestea sau prestează servicii (Legea 296/2004)

 

Care este scopul certificatelor de situații de urgență?

Ordinul privind acordarea certificatelor de situații de urgență operatorilor economici a căror activitate este afectata în contextul pandemiei SARS-CoV-2 se adresează celor care si-au încetat activitatea parțial sau total sau care au constat o reducere a activității cu mai mult de 25% față de perioada ianuarie – februarie 2020.

Certificatele de situații de urgență se utilizează în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea de facilități/măsuri de sprijin ori în relațiile comerciale.

Câte tipuri de certificate sunt?

Prin intermediul platformei http://prevenire.gov.ro, operatorii economici pot solicita eliberarea acestor certificate pentru situații de urgență. Ministerul a creat două tipuri de certificare, ALBASTRU destinat celor care își întrerup total sau parțial activitatea pe perioada stării de urgență și GALBEN pentru cei a căror activitate economică a fost diminuată cu mai mult de 25% în luna martie față de lunile ianuarie – februarie 2020.

Cum se pot obține aceste certificate?

Pentru obținerea certificatului, solicitantul trebuie să acceseze platforma http://prevenire.gov.ro, iar pe această platformă trebuie să încarce următoarele documente:

a) datele de identificare;

b) declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal, prin care acesta atestă că toate informațiile și documentele care stau la baza cererii pentru obținerea certificatului sunt conforme cu realitatea și respectă legislația în vigoare raportat la tipul de certificat solicitat, conform cerințelor instituite, cu referire la închiderea totala sau parțială a activității sau la diminuarea încasărilor în cuantumul indicat.

Dacă reprezentantul legal nu are semnătura electronica, acesta poate semna olograf, urmând ca toate documentele încărcate în platforma http://prevenire.gov.ro (inclusiv declarația pe propria răspundere) sa fie semnate electronic de către împuternicitul desemnat in acest sens.

ATENȚIE! Toate documentele încărcate pentru obținerea certificatului, trebuie păstrate în eventualitatea unui control al organelor abilitate.

Un lucru foarte important este că certificatele sunt valabile fără semnătură și ștampilă, verificarea valabilității acestora făcându-se pe platforma http://prevenire.gov.ro după serie și număr.

Practician în insolvență Marius Sescu

Hodoș Deac & Asociații

București, Strada Virgil Pleșoianu nr. 52 A, Sector 1
Tîrgu Mureș, Strada Mihail Kogălniceanu nr. 5, Județul Mureș
E-mail: office@hodos.eu
Telefon: 0365 / 131 123
Fax: 0372 / 870 403

HBR Financial Services

Tîrgu Mureș, Str. Târgului nr. 15, Județul Mureș
Turda, Strada Republicii nr. 34, ap.15 / 2, Județul Cluj
E-mail: hbr.fin.serv@gmail.com
Telefon: 0365 / 131 123

Hodoș Business Recovery

Tîrgu Mureș, Strada Târgului nr. 15, Județul Mureș București, Strada Virgil Pleșoianu nr. 52 A, Sector 1
E-mail: hbr@hodos.eu
Telefon: 0365 / 131 123
Fax: 0372 / 870 403

DPO EXPERT SOLUTIONS

București, Str. Virgil Pleșoianu nr. 52A, sector 1
E-mail: dpo@hodos.eu
Telefon: 0365 / 131 124

Blue Greener Services

Str. Târgului nr. 15, Târgu Mureș, jud. Mureș
Telefon: 0365 / 131 124

Art Enterprises

Str. Mihail Kogălniceanu nr. 5, Târgu Mureș, jud. Mureș
Telefon: 0365 / 131 123

Site-ul www.hodos.eu foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies...